Nemščina MOJA ZGODBA

TOLE JE ZNANJE NEMŠČINE PRINESLO MENI.
KAJ LAHKO PRINESE VAM?
Leta 1982 sem z odliko končala srednjo gradbeno šolo. 13 let sem nato delala v gradbeništvu. A to delo ni bilo zame. Nisem bila srečna. Moja želja je bila študij jezikov. Obiskovala sem razne tečaje, dodajala znanje k obstoječemu, a vedno se bom spominjala dneva, ko sem si rekla, čemu toliko tečajev, če se lahko vpišem ob delu v neko “oficielno” šolanje in pridobim za to tudi uradno priznano izobrazbo? Izbira študijev takrat ni bila velika, kar hitro sem se odločila za ekonomijo. Imela sem srečo, da je bil ravno takrat odprt vpisni rok, naslednji dan sem lahko šla na vpis. Ko ti je nekaj namenjeno, se vse ravno prav izide in pokrije. Tako se je meni to.
Z vso vnemo in z veseljem sem pričela študirati. Zelo sem se trudila, prebedela mnogo nočnih uric, takrat je bil mir okrog mene in znanje je šlo najlažje v glavo ponoči. Izpite sem delala v rednih rokih, kar hitro mi je šlo. Vsak dan sem z manjšim veseljem hodila na gradbišča IN Z VEČJIM VESELJEM NAPREDOVALA OD IZPITA DO IZPITA.
V tistem času pa so nastajale velike spremembe v gradbenem podjetju, preoblikovanja, združitve, razdružitve podjetij, tako, da smo bili vedno manjši in nas je bilo vedno manj. V resnici za mnoge sodelavce prava katastrofa. A mene se sploh nič ni dotaknilo, moja luč je bila drugje. KO SI MLAD/A 30 LETNIK/CA, JE VSE PRED TEBOJ IN VES SVET JE TVOJ, ČE IMAŠ SANJE IN CILJE IN ČE SI PRIPRAVLJEN/A ZA TO NEKAJ NAREDITI. za mene je bil edini cilj, dokončati šolanje in iti naprej.

Ko se je bilo treba odločiti za jezik, sem si rekla: “angleščine sem se učila 12 let, naj bo to za sedaj dovolj, grem raje na nemščino.” Nekaj tečajev nemščine sem imela za sabo, a govorila sem zelo slabo, slovnice nisem imela pojma. Vsi tečaji skupaj mi niso znali zapolniti te vrzeli.
A na EPF sem imela veliko srečo, da sem dobila sposobno profesorico nemščine, ki je znala razlagati slovnico. Pri vsakem njenem predavanju so se mi odstirale skrivnosti tega jezika in jaz sem jih sprejemala z odprtimi usti začudenja, kako, da tega nisem znala razbrati prej iz vseh tečajev in knjig, ki sem jih kdaj obdelala. Obiskovanje nemškega tečaja je bilo pravi užitek, minilo je, kot bi mignil, prav tako je šel z levo roko mimo tudi izpit.

Drugi letnik EPF se je prevesil v drugo polovico, samo nekaj izpitov mi je še manjkalo do diplome, ko je šlo gradbeno podjetje v stečaj. Takoj sem pričela z iskanjem nove službe in tudi nisem dolgo iskala. Nekega dne je prišla informacija, da na Preventu zaposlujejo v komerciali. Napisala sem prošnjo, šla na razgovor in bila izbrana. Brez znanja nemščine tam ne bi imela niti najmanjše šanse za zaposlitev. Nisem vedela, a slutila sem, da se mi tukaj odpira ravno k mojim željam usmerjena služba. Hotela sem govoriti tuje jezike in potovati.

Delo v komerciali Preventa ni bilo nobeno “crtlanje”, bilo je naporno, delovni dnevi so bili pogosto dolgi 12 ur in več, veliko vikendov je bilo delovnih. Zelo smo se trudili in delali za lepši jutri nas vseh. Plače so postajale s časom nekoliko boljše, jaz pa sem ob kakem prostem vikendu z odprtimi očmi sanjala, kaj bom odgovorila šefici, ko mi bo prvič ponudila, da naj potujem v Nemčijo. Kr dolgo sem čakala na to ponudbo, a sanje so se nekega dne uresničile. Prišla je ponudba za nadomestilo neke gospe (Nemke) v času njenega dopusta. Si predstavljate, prvič službeno v Nemčijo, pa kr za 14 dni in na delovno mesto gospe Chefsäkreterin (Preventovci, se spomnete Frau Puppe?)!!!! Seveda sem sprejela brez vseh pogojev. Še danes so pred mano skoraj vse podrobnosti priprav (do odhoda sem zelo slabo spala) in prvega potovanja z letalom v Wolfsburg.

NAUK: ČE IMAŠ CILJ, ČE NAREDIŠ VSE, DA BOŠ SVOJ CILJ DOSEGEL, ČE SE ZELO TRUDIŠ IN GREŠ PO POTI ZASTAVLJENEGA CILJA, POTEM TI TUDI “VESOLJE” POMAGA IN VSE ENERGIJE STREMIJO K TEMU, DA SE CILJ IN SANJE URESNIČIJO. Še prav posebej, KO SI MLAD IN JE LAHKO VES SVET TVOJ, ČE SLEDIŠ SVOJIM SANJAM IN SE ZA TO ZELO TRUDIŠ.
Na fotki je stavba podjetja, kjer smo mnogi doživljali tako težke in stresne a tudi nepopisno lepe in nepozabne trenutke dela v avtomobilski industriji. Veliko let se je veliko zaposlovalo, rastli smo iz dneva v dan, trikrat smo se selili iz manjših v večje prostore, vsak dan smo bili večji in večji. Vsi zaposleni na Preventu smo bili totalni zmagovalci, predvsem zato, ker smo vztrajali in nismo nikoli obupali.

Ne morem si predstavljati, kam bi me nesla pot, če ne bi sprejela “usodne” odločitve, da se želim DOBRO NAUČITI NEMŠČINE. K sreči sem jo in si s tem ustvarila pogoje za skoraj 15 let uspešnega dela pri tem podjetju in najlepše vrhunce svoje delovne dobe. ZAMISLITE SE IN VPRAŠAJTE SE, KAJ BI PA VAM PRINESLO UČENJE NEMŠČINE? KJE ŽELITE DELATI? KAKO NAPREDOVATI?

Ko imaš človek pred sabo cilj, ni omejitev ne čas, ne prostor, ne denar, samo naša volja.
Pokličite 031-656-987 in se prijavite za individualno ali skupinsko učenje nemščine.

Kormedia logo (Judita Šegula - prehransko svetovanje ter učenje nemščine)

Obiščite nas na socialnih omrežjih:

Kormedia logo (Judita Šegula - prehransko svetovanje ter učenje nemščine)

Obiščite nas na socialnih omrežjih:

Kontaktirajte nas

Več o nas

Copyright Kormedia s.p. – Judita Šegula. Vse pravice pridržane.

Copyright Kormedia s.p. – Judita Šegula. Vse pravice pridržane.